Relaxačný pobyt na ostrove Hvar v malom rybárskom mestečku Sučuraj

Keď nám naša kamarátka navrhla dámsku jazdu na ostrov Hvar, kde vlastní štúdio v mestečku Sučuraj, ani na chvílu som neváhala a hneď som sa pustila do hľadania lacných leteniek. Som nadšená z toho, že Ryanair začal lietať do Chorvátska aj z mesta Košice, hoci zatiaľ len do mesta Zadar. Ale aj tak nám to dosť výrazne zjednodušilo našu cestu. Spiatočná letenka v mesiaci jún nás stála 83 € a cestovali sme len s príručnou batožinou.

Doprava zo Zadaru do Sučuraja

Na letisku v Zadare sme si požičali automobil v požičovni Autowill. Rezerváciu sme robili cez stránku Discovercars.com. Pri požičiavaní automobilu musí vodič vlastniť kreditnú kartu. Keďže žiadna z nás kreditnú kartu nevlastnila mali sme obmedzený výber. Len dve požičovne ponúkali možnosť prenájmu s debetnou embasovanou kartou. Ceny boli výrazne vyššie ako pri požičovniach vyžadujúcich kreditnú kartu. Podľa rezervácie sme mali zaplatiť cca 90 €. Nakoniec z toho bolo 136 €. K cene bola pripočítaná ešte DPH, čo je šokujúce, nakoľko v ponuke sa nikde neuvádzalo, že ide o sumu bez DPH. K tomu nám zarátali sumu 32 € za to, že sme s autom išli na ostrov. V podmienkach požičovne však o ničom takom nebola zmienka a poplatky boli uvedené len za cestu mimo hranicu Chorvátska, čo sme my nešli. Za pohonné hmoty sme celkovo zaplatili 43 €. Cesta tam a späť nás teda vyšla do 60 € na osobu, čo je aj napriek všetkým tým skrytým poplatkom stále viac vyhovujúce, ako trmácať sa autobusom 6 hodín a zaplatiť 50 € za obojsmernú cestu. Nám trvala cesta 3,5 hodiny. Za prevoz auta trajektom v sezóne (31.5.-29.9. 2024) zaplatíte 17,80 € a prevoz dospelej osoby 4 € na osobu. Aby som to zhrnula – požičovňu áut Autowill a ani stránku Discovercar neodporúčam a v každom prípade si radšej dajte tu námahu a vybavte si pred dovolenkou kreditnú kartu. Ušetríte tým peniaze.

UBYTOVANIE

Ubytovanie sme mali zabezpečené v štúdiu Vrboska v Sučuraji, ktoré je súčasťou väčšieho komplexu Hvar Sport Resort, vzdialeného od mora sotva 50 metrov. Štúdio má 2 postele, z toho jedna klasická manželská a druhá sklápacia, šetriaca priestor. Pohodlne sa tam vyspia 4 osoby. Disponuje kuchynským kútom s dostatočným vybavením na varenie a chladničkou. Kúpeľňa so sprchovým kútom je priestranná a spojená s toaletou. Balkón je orientovaný smerom k moru. Balkón nie je príliš veľký, ale na kávičku s výhľadom na more je postačujúci 🙂 . Z opačnej strany apartmánu je terasa, kde sa zmestí veľký jedálenský stôl a tam sme zväčša obedovali, či večerali.

PLÁŽ A OKOLIE

Ako som už spomínala, najbližšia pláž sa nachádza 50 metrov od apartmánového komplexu. Na niektorých miestach bol privezený na pláž piesok, inde boli malé kamienky. Na pláži sa nachádzali drevené ležadlá. Pri pláži sa nachádza plážový bar Bistro&Coctail bar Pirat, avšak v čase nášho pobytu ešte nebol v prevádzke, nakoľko ešte nezačala sezóna. Prvý deň pobytu sme sa vybrali na 900 metrov vzdialenú pláž Perna s tyrkysovou vodou. Vstup do vody nebol ideálny, avšak ak prekonáte pár metrov po nepohodlných kameňoch, Vaše nohy pocítia jemný piesoček. Farba vody je tam naozaj nádherná. Ak pôjdete 1 km na opačnú stranu od ubytovacieho komplexu, prídete na mestskú pláž Česminica. Všetky pláže v blízkom okolí apartmánu sú pekné a upravené, hoci nie veľké.

MESTEČKO SUČURAJ

Sučuraj je malé rybárske mestečko, ktoré sa nachádza na východnom cípe ostrova Hvar a má pravidelné priame trajektové spojenie Drveník-Sučuraj. Od dalmatínskeho pobrežia je vzdialené len 6 km. Žije v ňom 357 stálych obyvateľov, ktorí žijú z turizmu a rybolovu. Ide o príjemné malé letovisko s peknými plážami a dobrými podmienkami na kúpanie. Je tu veľa privátnych ubytovaní, ale za mestečkom sa budujú aj väčšie komplexy. V mestečku sa nachádzajú len tri obchody s potravinami, súkromná pekárnička, reštaurácie, kaviarne či cukráreň. História mestečka siaha až do obdobia antiky. V tom čase tu stáli dve mestá, ktoré však zničilo zemetrasenie. Najväčší rozmach mesto zažilo v 17. storočí za vlády Benátčanov a z tohto obdobia sa zachovala pevnosť Fortica, na obranu proti pirátom. Najstaršou pamiatkou je františkánsky kostol z 9. storočia. V prístave môžete vidieť bronzovú sochu sv. Mikuláša patróna námorníkov.

Okolo pobrežia je urobený chodník, ktorý vedie z rezortu do centra mesta, ktoré je vzialené 1,5 km. Cesta peši nám trvala 20 minút. Neskôr sme si robili výjazdy bicyklom, nakoľko Sučuraj sa môže pochváliť cyklotrasami. Niekoľko krát sme zašli k majáku z roku 1889 a takéto romantické potulky po mestečku popri pobrežiu na mňa pôsobili veľmi oslobodzujúco. Taký balzam na dušu pre každého, čo potrebuje zrelaxovať a oddýchnuť si od každodennej náročnej práce doma.

STRAVOVANIE

V mestečku je Pizzéria a niekoľko reštaurácii, ponúkajúcich okrem klasických jedál aj tradičné chorvátske jedlá. Odporúčam reštauráciu Gusarska luka, či Fortica. Ceny v reštauráciách sa posledné roky, podotýkam, že tak ako všade, zvýšili. V pekárničke nezabudnite ochutnať Burek. Je to balkánska tradičná špecialita z cesta, ktorá sa plní balkánskym syrom, mletým mäsom, či špenátom. Ochutnali sme aj víno od domácich miestnych výrobcov a tradičnú chorvátsku orechovicu.

ZHRNUTIE:

Strávili sme 5 nádherných slnečných dní na mieste, kde nie sú davy turistov, na mieste vyžarujúcom pokoj, kde môžete len tak sedieť a vystaviť tvár slnku, relaxovať, oddychovať, nabíjať svoje telo pozitívnou energiou. Môžete sa prechádzať okolo mora, sedieť v centre mestečka na dobrej kávičke, či pri pohári vína, dať si balkánsku zmrzlinu, zájsť si bicyklom k majáku a skrátka sa cítiť ako vo filme od Inge Lindstromovej 🙂 .

Facebook Comments

Leave a Reply

5 + 4 =