Dovolenka na Slnečnom pobreží v Bulharsku, Hotel Pliska***

Bulharsko, Juhoslávia a Rumunsko. Do týchto krajín sa z východného bloku v čase socializmu cestovalo za morom. Keďže som v Bulharsku ešte nikdy nebola, rozhodla som sa pozrieť aj do tohto kúta Európy. Ide o štát, ktorý sa nachádza na Balkánskom poloostrove, v juhovýchodnej Európe a obmýva ho Čierne more. Časové pásmo v Bulharsku je + 1 hodina oproti Slovensku. Menou je bulharský lev (BGN) a 1 leva zodpovedá aktuálne 0,51 €.

DOPRAVA

Na dovolenku sme cestovali vo štvorici a odlietali sme z letiska v Krakove. Na letisku v Krakove i v jeho okolí je veľké množstvo parkovísk. Osvedčilo sa nám parkovisko King, ktoré sa nachádza zhruba 1 km od letiska a poskytuje bezplatný odvoz na letisko i späť z letiska na parkovisko. Cena parkovného za 9 dní (resp. 8 nocí) bola 44 €. Spiatočná letenka do Burgasu a späť stála 192 € na osobu. Ubytovanie sme mali na Slnečnom pobreží, ktoré je od letiska vzdialené zhruba 30 km. Booking.com mi ponúkal taxi za 80 €. Hmm, brala som to ako vtip. Skúšala som pozerať autobusy, tie síce jazdia celkom často na Slnečné pobrežie, ale nie sú až také spoľahlivé. Cesta by vyšla 21 € pre 4 osoby. Skúšala som rôzne webové stránky s taxislužbami. Bolt zatiaľ v Burgase nejazdí. Ale našla som celkom výhodnú taxislužbu GetTrasfer.com, kde mi dali ponuku na odvoz za sumu 37 €. Najlepšiu ponuku, ktorú som aj využila, som objavila až na Facebooku „Slováci v Bulharsku“, kde pán zo Slovenska, žijúci v Nesebare ponúkal odvoz Slovákom a Čechom na Slnečné pobrežie za bezkonkurečnú cenu 25 €. V prípade, ak by ste to potrebovali využiť pridávam link a odporúčam tento odvoz. Pokiaľ sa rozhodnete do Bulharska cestovať autom, hotel má k dispozícii vlastné parkovisko, zaplatíte však parkovné 10 € na deň a je problém s nižším počtom parkovacích miest. Čo sa týka mestskej dopravy, zastávka autobusu sa nachádza zhruba 400 m od hotela. Za sumu 2 bgn (1 €) sa pohodlne dostanete do Nesebaru. Na autobusovej zastávke by ste márne hľadali automat na lístky a taktiež v autobuse nenájdete strojček na označenie cestovného lístka. Po autobuse chodil personál, ktorí ich predával. A chcete skúsiť nekonvenčnejší odvoz do Nesebaru, môžete sa tam zviezť turistickým vláčikom za 12 bgn (6 €) na osobu.

UBYTOVANIE

Ubytovaní sme boli v trojhviezdičkovom Hoteli Pliska. Hotel sa nachádza 1 km od úplného centra Slnečného pobrežia, vzdialenosť od pláže je 80 m. Pobyt na 7 nocí All inclusive light sme zakúpili na stránke Booking.com za sumu 280 € na osobu. Pobyt sme kupovali začiatkom marca 2024. Ubytovanie je možné od 13,00 hod., avšak naša izba bola pripravená už o 11,30 hod. Takžiež check out je do 11,00 hod. Budova hotela je staršia a má tri poschodia. Ubytovať Vás môžu aj na prízemí, ale balkón je v takom prípade zarovno s ulicou, preto som od ubytovateľov žiadala minimálne 1. poschodie. Požiadavke vyhoveli. Ubytovaní sme boli s výhľadom do záhrady, pretože ubytovanie s výhľadom na bazén malo negatívne recenzie kvôli hluku. Zvnútra je hotel podobný ako zvonku. Vidieť na ňom zub času. Na prízemí je vstupná hala s recepciou. Izby pôsobia ako z čias socializmu, sú malé. V izbe sa nachádzajú 2 postele, stolík, 2 zrkadlá, malá chladnička, televízor i trezor. Skriňa na odkladanie veci je dosť malá, našťastie sme so sebou nemali veľa vecí. Toaleta je spojená so sprchou a je tiež malinká. Každá izba disponuje balkónom. Najviac mi vadil koberec na izbe. Nerozumiem, prečo v hoteli blízko pieskovej pláže nemajú podlahy bez kobercov. Piesok sa skrátka dostal do izby vždy, aj napriek tomu, že sa človek snaží vyčistiť nohy od piesku.

Hotel Pliska sa nachádza hneď vedľa hotela Pomorie, ktorý disponuje bazénom. Od rána do večera počuť pri bazéne hlasnú muziku a drink si môžete dať pri vodnom alebo klasickom bare. Hosťom hotela Pliska bola ponúknutá možnosť tráviť čas pri tomto bazéne. Lehátko je za sumu 3 € a takú istú sumu zaplatíte aj za slnečník. My sme si chodili do bazéna len zaplávať a čas sme trávili pri mori.

Hotel má výborné umiestnenie blízko mora. Stačilo prejsť podchodom hotela Pomorie, cez cestu a boli sme na pláži. Na druhej strane práve hotel Pomorie robil akúsi ochrannú bariéru pred večerným a nočným hlukom z centra.

STRAVOVANIE

Stravovanie sme mali All inclusive, raňajky, obedy i večere formou bufetových stolov. V cene boli aj nealkoholické nápoje a vybrané alkoholické nápoje. So stravou som bola spokojná, raňajky boli dostačujúce, hoci vytkla by som nedostatočný výber jogurtov. Zo samoobslužných automatov si môžete vziať klasickú čiernu kávu, kávu s mliekom, capuccino, kakao, či horúce mlieko. K dispozícii je aj čaj. Z nealkoholických nápojov je možné si vybrať medzi pomarančovým džúsom, ríbezľovým džúsom a čistou vodou. Ak máte chuť na kvalitné espresso Lavazza, je potrebné si ho vypýtať od personálu za barovým pultom. Je tiež samozrejme súčasťou balíka all inclusive. Obedy boli zamerané prevažne na mäso, hoci k dispozícii bola aj zelenina. Špagety boli vždy tie isté, zapekané cestoviny len 2 x za týždeň. Každý deň ste si môžete vybrať z dvoch druhov polievok. Na večeru okrem iného bol vždy iný druh rýb. Šopský šalát s vynikajúcim slaným syrom bol k dispozícii takmer každý deň, čo som aj využívala. Taktiež som si každý deň pochutnávala na čiernych olivách. Vybrať si môžete aj z rôznych druhov ovocia ako napríklad červený melón, broskyne, marhule, jablká, hrozno. Ku káve si môžete dať koláčik, či puding. Z alkoholických nápojov je na výber čapované bulharské pivo Burgacko, biele alebo červené víno.

ČO OCHUTNAŤ?

Väčšina jedál, ktoré je v Bulharsku potrebné ochutnať sa nachádzala na bufetových stoloch v hoteli Pliska. Katak – šalát s pečených paprík, Tarator – studená uhorková polievka, rybia polievka, šopský šalát, Snehulienka – jogurtový šalát, Balkánska plieskavica – grilované mleté mäso, Kebabche – grilované valčeky z mletého mäsa, grilované mäso a ryby.

PLÁŽ

Sunny beach patrí k najobľúbenejším a najviac navštevovaným plážam v Bulharsku. Ide 10 kilometrov dlhú pláž s krásnym jemným, mäkkým pieskom a pozvoľným vstupom do mora. Na jeho pobreží sa nachádza viac ako 500 hotelov rôznych cenových kategórii. Na pláži si môžete zakúpiť slnečník za 5 € a ležadlo rovnako za 5 € alebo môžete ležať na časti určenej pre rekreantov s vlastným slnečníkmi a vybavením. Pláže sú priestranné a udržiavané. Na pláži Vám ponúkajú rôzne vodné športy: parasailling za cenu 130 bgn na 1 osobu alebo 180 bgn na 2 osoby, jazda na vodnom skútri za 180 bgn alebo jazda na nafukovacom banáne 30 bgn. Naši chlapi skúsili parasailling. Navliekli si záchranné vesty a nasadli do člnov, potom ich postupne na striedačku púšťali do vzduchu na padákoch, ktoré mali laná s dĺžkou 300 metrov. Lietali vo výške cca 200 metrov nad morom. Bol to pre nich zážitok 🙂 . Možno nabudúce skúsim aj ja. Pláž s pozvoľným vstupom do mora ocenia hlavne mamičky s deťmi, ktoré sa v plytkej vode nemusia báť o svoje ratolesti. Veľa detí stavalo so svojimi rodičmi na brehu hrady z piesku. Na bulharských plážach však nájdete aj nudistov. Nudistická pláž na Sunny Beach však nie je nijako zvlášť označená. Nájdete ju náhodne, keď sa budete pozdĺž mora prechádzať smerom k Nesebaru. Celá 10 kilometrová pláž na Slnečnom pobreží je v podstate mestskou plážou. Mne osobne vadilo množstvo ľudí, ktorí boli na pláži.

OKOLIE

Ako som už spomínala Hotel Pliska sa nachádzal takmer v centre Slnečného pobrežia. Večer to na celom pobreží začalo „žiť“. Stánky s oblečením, bižutériou, parfumérie, potreby na pláž, hračky, na každom rohu supermarket. Niektoré supermarkety boli otvorené aj 24 hodín denne. Kolotoče, detské elektrické autíčka a iné atrakcie pre deti, turistické vláčiky, koče s koňmi, elektromobily, bicykle, elektrické rikše….proste všade bol hunbuk a chaos. Pozdĺž pobrežia je obrovské množstvo reštaurácii, kaviarni, barov, kasín a tiež hotelov, kde z každého kúta hraje iná muzika. Prejdeš popri kaviarni s živou rockovou muzikou a hneď počuješ z blízkeho hotela nejaké vystúpenie s disco muzikou. Posunieš sa pár krokov ďalej a si pri podniku, kde sa okolo tyči unudene vrtí mladá dievčina v rytme piesne, ktorú spieva miestna speváčka. Priznám sa toto úplne nie je môj štýl trávenia večera, ale mladí ľudia si takýto nočný život určite pochvaľujú. Myslím, že na tomto mieste sa nudiť určte nebudú.

CENY

Ceny v Bulharsku za posledné roky stúpli, avšak ešte vždy tam nakúpite o 10 až 20 percent lacnejšie ako u nás. V pouličných stánkoch môžete nakúpiť oblečenie za výhodné ceny. V supermarketoch pri mori sú tiež priaznivé ceny. Čo sa týka reštaurácii, záleží na tom, v akej cenovej kategórii sa reštaurácia nachádza a tiež či je v centre vychytenej destinácie, alebo kdesi na predmestí. V lacnej reštaurácii sa najete za 4,50 – 8 €, v strednej kategórii za 9 – 28 €. Zmrzlinu nájdete v cene 1,30 € – 2 €, ale pozor, cena je za 100 g, takže ak si budete pýtať 1 zmrzlinu, predavač sa bude snažiť nasúkať do plastovej nádobky toľko zmrzliny, koľko sa len dá 🙂 .

SUVENÍRY

Z Bulharska si môžete odniesť ako suvenír tradičné ľudové umenie a to konkrétne výšivky, tkané obrusy, tradičné bábiky. Bulharsko je však známe hlavne svojimi výrobkami z ruží. Či už ide o krémy, rôzne ružové olejčeky, mydlá alebo iná kozmetika. Ja som svojim blízkym ako suvenír doniesla miestnu sladkosť Lokum, ide o jemné želé cukríky s ružovým olejom, balené v kockách. Majú jemnú chuť a vôňu ruže, ale nie sú veľmi sladké.

NESEBAR

Neďaleko Slnečného pobrežia, konkrétne 6 km sa nachádza mestečko Nesebar. Ako som už spomínala v časti článku o doprave, do Nesebaru sa dostanete pohodlne linkovým autobusom. Lokalita Starý Nesebar je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Malebné mestečko leží na polostrove a je popretkávané históriou. Domčeky, postavené z kameňa a dreva a úzke dláždené uličky Vás vrátia v čase.

Nesebarské kostoly boli postavené v rôznych obdobiach a to v období byzantskej vlády a prvého a druhého bulharského kráľovstva. Môžete navštíviť kostol Krista Pantokratora, kostol Archanjela Michaela a Gabriela, kostol sv. Jána Krstiteľa, kostol Spasiteľa, kostol Sveta Paraskeva a kostol Sveta Bogorodica. Rozpadnutý Starý metropolitný kostol bol postavený v 5. storočí. Nesebar si zachováva svoje kúzlo a osobitý ráz.

SERAFOVO

Po týždni strávenom na Slnečnom pobreží sme sa presunuli do blízkosti letiska v Burgase. Ubytovali sme sa na 1 noc v apartmáne Romance v Serafove. Serafovo je prímorské letovisko vzdialené 8 km od Burgasu a vzdušnou čiarou 650 m od letiska. Apartmán bol vzdialený 350 m od pláže. Nachádzajú sa tu pokojné piesočné pláže a mnoho rôznych ubytovacích zariadení vrátane penziónov, apartmánov a hotelov.

Náš apartmán mal dve izby, sprchu spojenú s toaletou a malý balkón. Bol moderne zariadený, vybavený kuchynským kútom, mikrovlnkou, rýchlovarnou kanvicou a kapsulovým kávovarom. Prenajímateľ bol veľmi ústretový a mohli sme sa ubytovať už o 12,00 hod., hoci sme mali check in až o 14,00 hod. Cena aparmánu za noc pre 4 ľudí bola 56 €.

Strávili sme nejaký čas na pláži a musím skonštatovať, že sa táto pláž nedala ani porovnať s plážami na Slnečnom pobreží. Bolo tam množstvo čiernych chalúh. Čo sa týka ponúkaných atrakcii, nejaké tam síce boli, ale zodpovedali veľkosti tohto letoviska. Ani plážovému predavačovi sa akosi nechcelo vykrikovať „carevice, donaty“ ako tomu bolo na Sunny beach. Len v tichosti prechádzal, prípadne siahol po nejakej zvukovej pomôcke.

V okolí apartmánu sa nachádzali malé obchodíky a tiež krásna veľka Pizzéria s vonkajším sedením s názvom Kedra. Tam sme sa boli navečerať. Prišli sme našťastie v pravý čas, lebo čašník nám ešte našiel voľné miesto. Ďalší ľudia už toto šťastie nemali a museli čakať, kým sa uvoľní stôl. Všetci zamestnanci doslova „kmitali“, boli naozaj rýchli a efektívní. Jedlo bolo chutné, ceny približne také, ako na Slovensku. Odporúčam tento podnik.

ZHRNUTIE

Čo sa mi na Slnečnom pobreží páčilo:

  1. Krásna široká priestranná udržiavaná pláž z jemného piesku s pozvoľným vstupom do mora.
  2. Čisté more.
  3. Bohatá vybavenosť a množstvo atrakcií v okolí.

Čo sa mi na Slnečnom pobreží nepáčilo:

  1. Obrovské množstvo ľudí, v podstate žiadne súkromie na pláži, ani v mori.
  2. Pláže sú len mestské, žiadne prírodné pláže so skalnými útesmi tu nenájdete.
  3. Žiaden podmorský život v časti mora určenej na plávanie. Šnorchlovanie by tam bolo po a) zbytočné, po b) nemožné pre množstvo ľudí vo vode.

HODNOTENIE HOTELA PLISKA:

Pozitívom tohto hotela je jeho strategické umiestnenie. Nachádza sa 80 až 100 metrov od pláže. Zároveň je chránené Hotelom Pomorie od nočného hluku z centra. Ďalším pozitívom je stravovanie all inclusive formou bufetových stolov. Najväčším pozitívom je nízka cena. Negatívom hotela sú staré a malé izby, pripomínajúce obdobie socializmu. V izbách sú nepochopiteľne koberce, do ktorých sa dostáva piesok z pláži. Kúpeľne sú nie malé, ale doslova miniatúrne, spojené s toaletou. Hotel nemá vlastný bazén, hoci sa môžete ísť kúpať do bazéna Hotela Pomorie, avšak je potrebné si zaplatiť lehátko a slnečník. Hotel Pliska je určený pre klientelu, ktorá si nepotrpí na vyšší štandard ubytovania. Hotelu dávam 6 bodov z 10.

NÁKLADY NA DOVOLENKU

pobyt v hoteli Pliska vrátane all inclusive na 7 nocí – 280 € na osobu

spiatočná letenka Krakow-Burgas a späť – 192 € na osobu

doprava v Bulharsku – 14 € na osobu

ubytovanie v apartmáne Romance v Serafovo – 14 € na osobu

parkovné letisko Krakov – 44 € (11 € na osobu)

Dovolenka na osobu – 511 €

Facebook Comments

Leave a Reply

30 ÷ 3 =