Mar Menor v Španielsku – najväčšia európska slaná lagúna

Počuli ste už niekedy o Mar Menor resp. Malom mori? Ak ste odpovedali nie, zaradili ste sa do dosť dlhého zástupu ľudí, ktorí netušia kde, ani čo to je. Aj ja som sa o Mar Menor začala zaujímať až po tom, čo som v tejto oblasti našla krásne ubytovanie v meste San Pedro del Pinatar. Mar Menor je slaná uzavretá lagúna v polkruhovitom tvare, oddelená od Stredozemného mora piesočným pásom dlhým 22 km, širokým 100 až 1200 m, známy pod názvom La Manga, preslávené rekreačné stredisko na juhu Mar Menor. Mestečko San Pedro del Pinatar leží na severe Mar Menor. Je súčasťou zhruba 250 km pobrežia Costa Calida, patriace pod provinciu Murcia. Mar Menor je jednou z najatraktívnejších letovísk v tejto provincii. Najdôležitejšími prímorskými mestami tejto oblasti sú Cartagena a San Pedro del Pinatar.

DOPRAVA

Na juhovýchod Španielska sme cestovali letecky z poľského mesta Rzeszów, leteckou spoločnosťou Ryanair. Spiatočná letenka Rzeszów-Alicante a späť len s príručnou batožinou stála 158 €, s malým kufrom 195 €. Auto sme zanechali na parkovisku letiska v Rzeszówe na týždeň za necelých 36 €. Na španielskom letisku Alicante sme mali v požičovni áut Centauro zarezervovaný automobil, cez webovú stránku https://www.holidayautos.com/. Požičanie automobilu aj s poistením cez poisťovňu Axa s nulovou spoluúčasťou nás vyšlo na 97 €, čo je pre 4 osoby na týždeň úžasná cena. Ak by sme si nezakupovali nadstavbové pripoistenie, cena zápožičky by bola 47 € a spoluúčasť v prípade nehody 1400 €. Benzín, ktorý sme minuli počas dovolenky nás vyšiel na necelých 34 €. Pre tých, ktorí si nezvyknú požičiavať auto upozorňujem, že budete potrebovať kreditnú kartu, na ktorej Vám bude počas doby zapožičania i pár dní po vrátení zablokovaný depozit. Výška depozitu závisí od podmienok tej, či onej požičovne, preto je nevyhnutné si pred podpisom zmluvy doma preštudovať, k čomu sa svojim podpisom zaviažete. Diaľnice v Španielsku fungujú na mýtny systém. Za pomerne krátky 80 km úsek z letiska Alicante do mesta San Pedro del Pinatar sme zaplatili 9,20 €, preto sme sa v ďalšom priebehu našej dovolenky už diaľniciam vyhýbali. Odporúčam nastaviť si v navigácii „vyhnúť sa plateným cestám“.

UBYTOVANIE

Ubytovanie v San Pedre del Pinatar sme mali zabezpečené cez Booking.com v Aparmáne Casa JR. Taký úžasný byt s nádherným výhľadom sa mi už dávno nepodarilo zabúkovať. Cena ubytovanie bola 700 € na týždeň pre 4 osoby. Byt je umiestnený na okraji lagúny, v podstate na pláži. Po pravej strane výhľad na Mar Menor po ľavej strane výhľad na okraj Parku Salinas, s uzavretou lagúnou s liečivým bahnom a soľným mlynom z 19. storočia. Byt bol priestranný a disponoval kuchyňou prepojenou s obývacou izbou, dvoma spálňami a dvoma kúpeľňami spojenými s toaletou, čím sme mali oba ubytované páry dostatočné súkromie a zároveň spoločný priestor na naše posedenia. V kuchyni bola tiež umiestnená malá oddelená miestnosť s chladničkou a pračkou. Vybavenie kuchynského kúta bolo dostačujúce, nechýbala umývačka riadu, mikrovlnka, hriankovač a rýchlovarná kanvica. Obývacia izba mala presklený balkón s už spomínaným nádherným výhľadom. V jednej zo spálni a v obývacej izbe bol televízor. Jediným negatívom tohto bytu bola bezprostredná blízkosť lagúny s bahnom, z ktorého pri vetre dovialo zápach až na náš balkón. Napriek tomuto hendikepu by som tento byt zarezervovala znovu. Súčasťou ubytovania boli aj permanentky na plavecký bazén, ktorý bol umiestnený na streche vedľajšej budovy a tiež súkromné parkovanie v podzemnej garáži, čo je pri požičanom aute neoceniteľná výhoda.

OKOLIE A PLÁŽ

Bahenné kúpele

Ako som už spomínala, hneď pred apartmánom sa nachádza lagúna s liečivým bahnom. Vzhľadom k špecifickým klimatickým podmienkam, vysokým počtom slnečných dní a salinite vody (slanosť označujúca koncentráciu minerálnych látok), sa liečivé bahno ukladá v lagúne už stáročia. Aj my sme vyskúšali liečivé bahno, ktoré sa nanáša priamo zo dna lagúny. Tieto bahenné kúpele majú prospešné vlastnosti hlavne na reumatologické ochorenia, artritídu, ale tiež na kožné ochorenia. Počas nášho pobytu sme videli mnohých vozičkároch a iných hendikepovaných ľudí, ktorí sa na tomto mieste praktizovali talasoterapiu. Dokonca mali pre túto skupinu ľudí špeciálne upravené miesta na pláži a tiež vo vode.

Pláž

V San Pedre del Pinatar je niekoľko pláži napríklad El Mojón, Las Salinas, Playa La Puntica a najbližšie k nášmu ubytovaniu bola Playa Willamanitos beach a bezprostredne pred našim ubytovaním Playa De La Mota. Piesok na „našej pláži“ býval v doobedňajších hodinách dosť vlhký, preto si ľudia nosili na pláže skladacie plážové kreslá. V poobedňajších hodinách bol však piesok už presušený a bolo možné pohodlne ležať na plážových dekách. Voda v morskej lagúne je o pár stupňov teplejšia ako voda v otvorenej časti Stredozemného mora. Ako nevýhodu hodnotím, že bolo potrebné ísť viac ako 200 metrov, aby som si mohla zaplávať, pretože voda bola príliš plytká. Čo ja hodnotím ako nevýhodu, by určite rodičia s malými deťmi a neplavci nazvali výhodou 🙂 . Našťastie sme mali v cene bezplatný vstup na strešný bazén, takže bolo všetko v poriadku. More bolo čisté, priezračné, nachádzali sa v ňom však medúzy. Vzhľadom na plytkosť mora sme si v ňom namiesto plávania robili vychádzky a pozorovali medúzy a rybičky. Na pláži si bolo možné zakúpiť slnečníky s ležadlami, ale v čase našej dovolenky v polovici septembra už boli vzorne uložené 🙂 . Zapožičanie vodných skútrov a paddleboardov na pláži však ešte fungovalo. Pláž bola každé ráno upravovaná strojmi na čistenie pláže a zamestnanci vždy dôsledne zbierali smetie, či iné nečistoty v okolí pláže.

Prírodná rezervácia Las Salinas

Las Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar je chránenou prírodnou oblasťou a zaberá 856 ha, asi 7 km pevninskej šije (úzky pruh pevniny, obmývaný morom), ktorá ju oddeľuje od Stredozemného mora. V tejto prírodnej rezervácii sa zastavia každoročne stovky plameniakov, na svojej ceste do severnej Afriky. Je úžasné pozorovať týchto bielo-ružových vysokých a štíhlych vtákov s dlhým krkom a nohami. Chránená mokraď je tiež dôležitá pre množstvo iných vtákov, ktoré tam žijú.

Prechádzky

Ak sme sa od nášho ubytovania vybrali rovno cez deliacu hranicu Mar Menor, čakali nás 3 km romantickej prechádzky po promenáde medzi palmami. Neskôr sa dláždená cesta zmenila na prírodnú a palmy na iný druh stromov. Po 3 km sme sa dostali k ďalšiemu historickému Mlynu a na pláž La LIana. Prechádzka je krásna aj večer, keď sú na promenáde vysvietené svetlá. Často sme si fotili západy slnka. Keď sme sa vrátili do apartmánu, mohli sme z nášho balkóna sledovať promenádu. Bola od skorého rána do neskorého večera využívaná na 100 %. Ľudia sa prechádzali, bežci v ranných i večerných hodinách absolvovali svoje tréningy. Mladí sa pohybovali na kolobežkách a na bicykloch sme mohli vidieť ľudí rôzneho veku. Pozdĺž celého pobrežia mestečka je vybudovaný cyklistický chodník.

Keď sme sa vybrali od nášho ubytovania smerom vľavo, prišli sme priamo prírodnej rezervácie a odtiaľ k otvorenému Stredozemnému moru na prírodnú pláž Torre Derribada. Išlo o 4 km dlhú prechádzku. Cesta k moru viedla cez pieskové duny a rákosie po drevenom chodníku.

Ak máte dosť romantiky aj prírodných krás, môžete sa vybrať napravo okolo mora smerom do civilizácie 🙂 . Aj tu lémujú chodník palmy. Prechádzate okolo hotelov, apartmánov, kaviarni, obchodov, ihrísk pre deti a dostanete sa do prístavu s loďami. Lode slúžia v San Pedro del Pinatar výlučne na rekreačno-turistické účely. Severná prímorská časť San Pedra je viac apartmánová, tichšia a pôsobí skôr vidieckym dojmom, na južnej prímorskej časti San Pedra , kde je oveľa viac hotelov, to začína vyzerať viac mestsky.

VÝLETY

Murcia

Murcia je hlavným centrom Murcijského regiónu a leži viac vo vnútrozemí 50 km od San Pedra del Pinatar, na rieke Segura. Murciu založili Arabi v 9. storočí a je siedmym najväčším mesto v Španielsku. Najdôležitejšou pamiatkou Murcie je katedrála La Santa Iglesia Catedral de Santa María, ktorej stavba začala už v 14. storočí a trvala takmer 400 rokov. Z tohto dôvodu môžete na katedrále vidieť zmes rôznych štýlov, či už hlavné priečelie v štýle baroka alebo prevažne gotický interiér katedrály. Jeho pôdorys je trojloďový s kaplnkami. Upozornila by som na kaplnku Velez a kaplnku Junterones. Velez je v gotickom šlýle, okázalá s desaťcípou hviezdnou kupolou a Junterones je jedným z veľkým diel španielskej renesancie. V starej krížovej časti katedrály sa nachádza múzeum.

Pozreli sme sa tiež na Plaza de Tores, budovu, kde sa konajú býčie zápasy a presunuli sme sa na Glorieta de Murcia. Glorieta de Espaňa je jedným z najvýznamnejších mestských priestorov v spomínanom španielskom meste. Nachádza sa v starom meste mesta a je to pešia zóna, turistické centrum par excellence Murcie, pretože tu sídlia dôležité budovy občianskej a cirkevnej moci, ako je radnica alebo biskupský palác. Bolo to v 18. storočí, kedy boli vykonané prvé práce, ktoré formovali toto námestie. Je to otvorený a upravený priestor s kvetmi, palmami a vodnými fontánami. Vedľa nich boli postupom času umiestnené rôzne sochy a umelecké pamätníky. Život pulzuje aj na známom Námestí Plaza de La Flores.

Záhrada Floridablanca sa nachádza v jednej z typických mestských štvrtí a je výsledkom romantického štýlu 19. storočia. Záhrada je lemovaná starými veľkými exemplármi fikusov a je ukončená sochou Josého Monína, grófa z Floridablaca. Pozreli sme si aj iné, menej známe parky. Za zmienku tiež stojí Puente Viejo (španielsky starý most), klenutý kamenný most, dokončený v roku 1742.

Cartagena

Cartagena je jedno z najstarších španielskych miest. Založené bolo v roku 220 pred našim letopočtom. kartáginským vojvodcom Hasdrubalom Sličným ako Cartago Nova (Nové Kartágo). Čoskoro potom sídlo dobyl rímsky konzul Scipio Africanus a tesne pred začiatkom nášho letopočtu tu bolo postavené rímske divadlo, dnes najdôležitejší archeologický klenot mesta. Cartagena bola jedným z najdôležitejších obranných prístavov v Stredozemí. Dnes má 200 tisíc obyvateľov a je dôležitou destináciou výletných lodí. Cartagena je od San Pedra del Pinatar vzdialená 43 km.

Najvýznamnejšou pamiatkou mesta je už spomínané Rímske divadlo z 1. storočia pred našim letopočtom. Má kapacitu približne 6000 divákov a počas starovekého Ríma sa používala na rímske divadelné predstavenia. Môžete tiež navštíviť Santa María la Vieja Catedral – preskúmajte ruiny kamennej katedrály zo 13. storočia. Ďalším ťahúňom mesta je historické centrum Casco Antiguo (Staré Mesto). Zahŕňa púnske hradby, palác Aguirre, býčiu arénu, rímske múzeum, univerzitnú štvrť alebo radnicu. Z vyhliadky pri hrade Concepción sa pokocháte prekrásnymi výhľadmi na celé mesto a prístav. Záznamy o existencii Castillo de la Concepción siahajú do obdobia hispánsko-moslimského, hoci tak ako ho poznáme dnes pol postavený až v 14. storočí. Strecha hradu má mimoriadnu vyhliadku s najmodernejšími pozorovacími a expozičnými technikami. Záujemci o históriu oblasti by si nemali nechať ujsť návštevu Mestského archeologického múzea alebo len nedávno otvoreného Národného múzea námornej archeológie. Tieto múzeá sme však nenavštívili. Cartegena Colosseum – pôvodné Colosseum bolo v neskorších storočiach prerobené na Býčiu arénu. Keď bolo Colosseum v troskách doslova v hodine dvanástej ho z vonkajšej strany smerom od Univerzity podopreli opornými konštrukciami, aby sa úplne nerozpadlo. Keďže táto oblasť Španielska neoplýva „turistickou inváziou“, nie je dostatok peňazí na tak finančne náročný reštaurátorský projekt. Cartagena má množstvo archeologických nálezísk a pozostatkov z rímskych čias a stojí za to vidieť ju na vlastné oči.

ČO OCHUTNAŤ

A čo ochutnať v Murcijskej provincii v Španielsku? Najznámejším španielskym jedlom je samozrejme Paella a nie je tomu inak ani v okolí Murcie. V Cartagene ju môžete nájsť v jedálnom lístku aj pod názvom Calder del Mar Menor. Paella sa pripravuje v špeciálnych nízkych panviciach a tvorí ju ryža, zelenina a zväčša aj morské plody. Obľúbená je aj španielska delikatesa Chorizo ​​- pikantná klobása z bravčového mäsa a slaniny, zafarbená paprikou a ochutená bylinkami, či šunka Jamón ibérico de Bellota, vyrobená z bieleho prasaťa. Známa je tiež polievka gazpacho. Ide o studenú polievku s rozmixovanou zeleninou. Tá má však pôvod v Andalúzii. Večerať ryby a morské plody (pescado a mariscos) je pri pobyte pri mori vždy dobrým nápadom 🙂 . Čo sa týka večere, Španielsko je známe svojim tradičným tapas. Ide malé porcie jedla, podávané k rôznym drinkom. Určite nevynechajte tradičnú Tortilla Espaňola, ktorá sa považuje za španielske národné jedlo. V podstate ide o zemiakovú omeletu, ktorú je možné konzumovať teplú aj studenú.

Čo sa týka nápojov, najznámejším nápojom je Sangria, vinný alkoholický nápoj, vyrobený z červeného vína. Do sangrie sa pridáva čerstvé ovocie, ako sú pomaranče, citróny, jablká, hrušky alebo napríklad broskyne. Pre ďalšiu chuť sa môže pridať brandy. Čo sa týka španielskeho piva, v San Pedre del Pinatar sme pili značku San Miquel a Alhambra. Pokým Sagria je všeobecne známa po celom Španielsku, špecifickým alkoholickým nápojom pre tento región je Licor 43 (alebo Cuarenta Y Tres). Je to španielsky likér zlatistej farby pozostávajúci zo 43 rôznych prísad, vyrábaný v Cartagene v Španielsku. História tohto nápoja pochádza z rímskych čias. Hovorí sa, že po tom, čo Rimania dobyli Qart Hadas v juhovýchodnom Španielsku, našli chutný nápoj vyrobený z citrusu a rôznych byliniek. S Licorom 43 súvisí aj ďalší nápoj a tým je Café Asiatico. Táto káva vznikla v Cartagene a je špecialitou Murcijského regiónu. Spája vôňu expressa, škorice, citrónu a Licoru 43, súčasťou je aj kondenzované mlieko. Legenda hovorí, že café asiatico bola obľúbeným nápojom námorníkov vracajúcich sa z dlhých námorných plavieb späť do Cartageny. Táto káva im po návrate dodala veľmi potrebnú energiu.

Ceny v obchodoch a reštauráciach v tomto regióne sú veľmi podobné našim cenám. Niektoré položky sú lacnejšie, iné drahšie. Ale vzhľadom k tomu, že ide o prímorskú destináciu, očakávala som vyššie ceny, preto som bola milo prekvapená.

DSC_1530-1024x683.jpg

CELKOVÉ HODNOTENIE

Hodnotenie Apartmánu Casa JR San Pedro del Pinatar:

Komfort bývania v tomto apartmáne bol nadštandardný. Veľkosť bytu 85 m2, dve samostatné spálne a dve kúpeľne, veľká obývacia izba prepojená s kuchyňou a terasa s rozprávkovým výhľadom predurčujú apartmán na superlatívne hodnotenia. Vybavenie apartmánu, až na malé nepodstatné detaily (v kuchyni napríklad chýbala teflónová panvica a naberačka na polievku), splňa všetky požiadavky na pohodlnú dovolenku. Umiestnenie apartmánu je takmer na pláži (od pláže ho delí len cesta), obchody sú v tej istej budove na prízemí a reštaurácie a kaviarne priamo pri ubytovaní. V cene ubytovania je vstup na bazén a garážové státie. Ako negatívum hodnotím, že sme dostali len jednu sadu kľúčov pre 4 osoby a tiež zápach z bahenných kúpeľov, ktoré sú blízko apartmánu. Dávam 9 bodov z možných 10-tich.

Hodnotenie destinácie Mar Menor:

Keď som si rezervovala pobyt v tejto časti Španielska, nevedela som, čo mám očakávať, nakoľko som o provincii Murcia, ani o rekreačnej oblasti Mar Menor nič nepočula. Po absolvovaní tejto dovolenky som veľmi prekvapená, prečo nie je táto oblasť Španielska pre zahraničných turistov až tak veľmi atraktívna, oproti viac zvučným destináciám Španielska. Či už rozkošné mestečko San Pedro del Pinatar so svojimi bahennými kúpeľami a národným parkom s plameniakmi alebo aj Cartagéna so svojimi rímskymi pamiatkami majú svoje kúzlo a ja som s týmto pobytom nadmieru spokojná. Mesiac september prispel k tomu, že bola dovolenka príjemná a pohodová aj vďaka menšiemu počtu turistov a tiež príjemným teplotám 26 až 27 °C. Toto miesto určite vrelo odporúčam všetkým, čo hľadajú pokoj a relax.

Celkové náklady na dovolenku:

Ubytovanie: 700 € pre 4 osoby na 7 nocí, na 1 osobu 175 €

Spiatočná letenka s príručnou batožinou – 158 €

Spiatočná letenka s 1 kufrom – 195 €

parkovné na letisku Rzeszów – 36 €

zapožičania automobilu v Alicante, vrátane PHM – 131 €

dialničné poplatky – 9,20 €

parkovné v Murcii – 3,80 €

parkovné v Cartagene – 7,40 €

vstupné do Catedrály v Murcii – 5 €

vstupné na hrad Concepción v Cartagene – 5 €

Dovolenka na 1 osobu – 410 €

Facebook Comments

Leave a Reply

6 + 1 =