Wellness pobyt v Penzióne Palatín v Rajeckých Tepliciach

Rajecké Teplice, ležiace v Žilinskom kraji, sú v poradí štvrtým najmenším mestečkom na Slovensku. Známym ho robia termálne Kúpele Rajecké Teplice, ktoré tam sídlia. V kúpeľoch sa liečia predovšetkým choroby pohybového ústrojenstva. Bývali sme v penzióne Palatín a pobyt s polpenziou sme si zakúpili cez Zľavomat. Cena pobytu pre 2 osoby na 2 noci nás stála 159 €.

UBYTOVANIE

Penzión Palatín sa nachádza v centre kúpeľného mestečka, len niekoľko metrov od známeho kúpeľného hotela Afrodite. Hostia majú k dispozícií bar, reštauráciu a v letnom období aj vonkajšiu terasu priamo v ubytovaní. Pre svojich ubytovaných klientov má penzión zabezpečené parkovacie miesta. Izby, v ktorých sme boli ubytovaní boli dostatočne priestranné. Okrem postelí a šatníkovej skrine mala každá izba aj stôl a kreslá, televíziu s plochou obrazovkou, súkromnú kúpeľňu so sprchovacím kútom, prepojenú s toaletou. K dispozícii boli uteráky a osušky, v skrini sa nachádzala deka. V izbách sa však kúrilo a deka nebola potrebná. V celom hoteli je bezplatné wi-fi. Na izbe chýbala chladnička a fén na vlasy. Fén na vlasy je možné zapožičať na recepcii, ale myslím si, že náklady na fény nie sú také vysoké, aby nemohli byť súčasťou vybavenia každej izby.

STRAVOVANIE

Reštaurácia je otvorená od 10,00 hod. do 22,00 hod., v nedeľu od 10,00 do 21,00 hod. Pre ubytovaných hostí sa raňajky podávali od 8,30 hod. a večere od 17,00 hod. Strava nebola podávaná formou bufetových stolov, ale výberom zo šiestich jedál. Kvalita jedál bola podľa mňa v poriadku, všetko, čo som si vybrala, mi chutilo. K raňajkám sa podávala káva alebo čaj (podľa vlastného výberu) a tiež džús. Tento by som si dovolila skritizovať, nakoľko išlo skôr o na žlto zafarbenú vodu a chutilo to ako voda so sirupom. Určite by som dobrú povesť kuchyne nekazila takouto maličkosťou, ktorá sa dá hravo odstrániť. Naopak by som chcela pochváliť kávu, ktorej kvalita bola skvelá.

OKOLIE

Čo sa týka okolia penziónu, resp. celkove Rajeckých Teplíc, tak okrem wellnessu v kúpeľoch je Rajecká dolina skôr miestom na relax, turistiku a športové aktivity. Nenájdete tu žiadne kultúrne vyžitie, prípadne schopping. V mestečku sa nachádza jeden obchod s potravinami, cukráreň so skvelou kávou, malé trhovisko a niekoľko malých darčekových obchodov. Jedno námestíčko s pódiom slúži na prípadné kultúrne vystúpenia, tie sa však odohrávajú len v letnej sezóne. Preto ak nie ste vyslovene na turistiku, prípadne lyžovanie a sedieť každý deň vo wellnesse tiež nie je Vaše hobby, tak 3 až 4-dňový pobyt na tomto mieste je pre Vás ideálny. Prechádzať sa môžete v kúpeľnom parku, ktorý prešiel v roku 2021 rozsiahlou rekonštrukciou a bol upravený na antický štýl. Centrom parku je fontána. Najkrajšou časťou Rajeckých Teplíc je pod mňa Park s jazierkom pri Rybárskej bašte, známy tiež pod názvom Labutie jazierko. Jazierko vzniklo umelo, napustením z Kuneradského potoka a má hĺbku len 1 m. V jazere sa môžete aj člnkovať a nemusíte sa báť prípadnej nehody pri veslovaní. V jazere boli umiestnené farebné fontány a dva ostrovčeky. Jeden je priamo mostíkom spojený s brehom a nájdete na ňom známu reštauráciu Rybárska bašta. Okrem člnkovania sa v zime na zamrznutom jazierku môžete pokojne korčuľovať. Keďže sme navštívili toto miesto v jesennom období, člnkovanie nebolo možné. Na webe som čítala, že Reštaurácia v Bašte je otvorená v piatok až nedeľu, avšak napriek tomu, že sme tam v tomto čase boli, bola zatvorená. Toto miesto je naozaj krásne, ako stvorené na romantické prechádzky.

WELLNESS

Keďže wellness nebol súčasťou voucheru hotela Palatín, zaplatili sme si pobyt v bazénovej časti Afrodite SPA na 2 hodiny. Cena lístka na 2 hodiny na bazény stála 28 € na osobu. Cena celodenného lístka na bazény stála 50 €. Ak by sme chceli využiť aj sauny aj bazény, celodenný lístok by nás stál 80 € na osobu. Hovoríme o sumách pre neubytovaných hostí. Myslím, že toto sú rekordne vysoké ceny a osobne som sa s vyššou sumou za wellness ešte nestretla. Nepopieram však, že pobyt v tomto wellness centre bol pastvou pre oči a človek vlastne platí hlavne za to, v akom prostredí sa nachádza. Architektúra v štýle antiky robí tento areál nepopierateľne zaujímavým. Hlavný plavecký bazén je obstavaný antickými stĺpmi, na vrchole ktorých sa nachádzajú sochy anjelov. Sedací kruhový bazén má uprostred umiestnený antický altánok a je výplavom prepojený s vnútorným areálom. Turecký kúpeľ slúži na celotelový striedavý kúpeľ v horúcej a studenej prírodnej termálnej vode a na posilnenie srdcovocievneho aparátu. Keďže sa nachádza pod strechou, je možné v ňom otužovať aj za nepriaznivého počasia. Najvhodnejší bazén pre rodiny s deťmi je vonkajší bazén pod Bralom, kde je povolené používať rukávniky, či iné plavecké pomôcky. Ide o bazén z umelého kameňa s vodopádom. Vnútorné bazény patriace do komplexu tvoria rehabilitačný bazén a termálny minerálny bazén. My sme však svoj čas trávili vo vonkajších bazénoch.

VÝLETY

HRAD LIETAVA

Hoci počasie v čase nášho pobytu nebolo ideálne, šťastie sa na nás usmialo v podobe Dňa otvorených dverí na Lietavskom Hrade 5. októbra 2024. Takže sme sa vybrali na turistiku na Hrad Lietava a zároveň sme mali kultúrny zážitok v podobe pripraveného programu. História hradu siaha do 13. storočia. Na hrade sa vystriedlo množstvo majiteľov až do polovice 18. storočia. Posledným majiteľom bol palatín Juraj Thurzo, ktorý hrad zveľaďoval a rozširoval, ale po jeho smrti sa pozvoľna začína skaza hradu. Od polovice 18. storočia je hrad opustený a za 250 rokov chátrania sa pamiatka dostala do havarijného technického stavu. Zo záchranou hradu začalo „Združenie za záchranu Lietavského hradu“, ktoré bolo založené v roku 1999. Za tých 25 rokov bolo na hrade urobené množstvo práce.

Od Rajeckých Teplíc je Hrad Lietava vzdialený 13 km. Parkovali sme v dedine Lietavská Svinná – Babkov. Cesta na hrad z parkoviska trvá zhruba 50 minút. Ceremónia na hrade začala o 11,30 hod. výstrelom z dela. V zrekonštruovaných priestoroch kastelánskej miestnosti prebiehali od 12,00 hod. do 16,00 hod. rôzne prednášky s premietaním a výkladom. My sme sa zúčastnili hodinovej prednášky „Najvýznamnejšie stavebné zásahy v čase pôsobenia združenia na hrade Lietava“. Pozreli sme si tiež expozície a zakotvili „v hradnej kuchyni“ na kávičku. Vonku pred hradom sa podávali klobásky a guláš, pivo a horúci čaj. Na nádvorí mala vystúpenie dobová kapela Strigôň.

PARK WODNY MEDICAL SPA OLZA, POĹSKO

Keďže sme sa v prvý deň pobytu v Rajeckých Tepliciach mohli ubytovať až o 14,00 hod. a vonku lialo ako z krhly, zamierili sme k nášmu severnému susedovi do Poľska. Opäť sa mi raz podarilo objaviť krásny, doteraz pre mňa neznámy wellness Vodný park Medical SPA Olza, Istebna. Od Rajeckých Teplíc je toto miesto vzdialené 72 km. Komplex Zagroň Istebna sa nachádza v srdci Beskýd, v obci Istebna, čo by kameňom dohodil za slovenskými hranicami. Komplex poskytuje ubytovacie, stravovacie a školiace zariadenia, lyžiarsky vlek a vodný park s teplou vodou a atrakciami. Celý areál je zároveň krásnou záhradou, prírodným parkom. Vodný park nepatrí síce k tým najväčším, skôr je ide o strednú kategóriu vodného parku, ale naozaj na mňa urobil dojem. Vstupné na 2 hodiny so saunovým svetom stálo 16 € na osobu. Už pri vstupe do šatni som bola milo prekvapená čistotou a dizajnom a udržiavanosťou tohto miesta. Vodný park má tieto atrakcie:

  • 70-metrový tobogan
  • 2 vírivky (jacuzzi)
  • 2 gejzíry v strede bazéna
  • Rýchla rieka
  • Vodopády
  • Hydromasážne ležadlá
  • Detský bazénik

Saunový svet ma tiež milo prekvapil. Chodievam často na wellness pobyty a teda mám už s čím porovnávať. Nejde o žiaden mega veľký saunový komplex, skôr ide o rozmiestnenie jednotlivých sáun a celkovú atmosféru. Cítila som sa tam naozaj uvoľnene a relaxačne, čo umocňovala aj relaxačná hudba. Okrem klasických sáun, ktoré tradične nájdete vo wellness centrách, tu nájdete aj soľnú saunu so špeciálnou mikroklímou, soľnú jaskyňu s generátorom morskej slanej hmly a ďalšie sauny s aromaterapiou. Tento komplex určite odporúčam.

CELKOVÉ HODNOTENIE

Penzión Palatín odporúčam ako pohodlné ubytovanie v centre Rajeckých Teplíc, len pár krokov od SPA Afrodite, s dobrou kuchyňou. Je tam skvelý pomer nízkej ceny a kvality. Dávam 7 bodov z 10.

Pobyt som kupovala tu: https://www.zlavomat.sk/akcia/838082-skvostny-oddych-v-penzione-blizko-kupelov-rajeckych-teplic?filteredCategoryId=1066&filtersHash=7167a9&mainImageId=6878310&matchingVariants=3031106-3031108

CELKOVÉ NÁKLADY:

pobyt v Penzióne Palatín pre 2 osoby na 2 noci s polpenziou – 159 €

lístok na bazény na 2 hodiny SPA Afrodite – 28 € na osobu

lístok na bazény a sauny na 2 hodiny Vodný park Olza, Poľsko – 16 € na osobu

Na pobyt som využila príspevok od zamestnávateľa.

Facebook Comments

Leave a Reply

76 ÷ = 19